måndag 26 januari 2009

Mateus

Jo visst testade jag drinken i helgen och den är faktiskt jättegod! Fast jag hade mer Sprite än vad som stod i receptet. Gillar söta drinkar...

Jag har jättelänge gått och tänk att jag ska börja köpa Mateus-porslin och samla ihop till en ny servis (trots att jag redan har så många olika hemma). När jag fyllde 30 (hjälp, vad länge sedan!!) fick jag först lära känna Mateus, eftersom jag fick ett jättestort fat och en skål. Jag har sedan dess tyckt att jag ska börja köpa mer, men det har liksom aldrig blivit av. Men så, igår, var jag på NK och köpte en stor Oysterbowl och en skål med lock. Båda i sand eftersom jag vill ha något neutralt som håller i många år. Nästa köp blir tallrikar. Jag tänkte hålla mig till färgerna sand, plommon och kanske grått. Får se.

(Sådana här alltså, fast i sand blev det.)

fredag 23 januari 2009

Veckans drink

Fredag eftermiddag och det är inte en minut för tidigt. Jag är slut. Vill bara gå hem och byta till myskläderna och krypa upp i en av fåtöljerna med en bok. Och en drink. DET vore inte illa. Den här till exempel ser smarrig ut.


747
4 cl Vodka
Fyll upp med lika delar Roses lime och tranbärsjuice och en skvätt Sprite.
Drinken är från popgruppen Kent.

(Receptet kommer från Cocktailguiden.)

torsdag 22 januari 2009

En liten historiebok

När jag var i grundskoleåldern var jag inte särskilt intresserad av att lära mig om historien. Nä, namn på alla svenska kungar och när de levde kunde jag inte lära mig utantill (och varför ska man kunna sånt??). Hur som helst har det med året väckts ett djupare intresse för historia. Mest är jag intresserad av antiken. Ju mer jag läser, desto mer vill jag veta. Det har väl att göra med att jag älskar allt som har med Grekland att göra. Härom dagen följde jag med min dotter till biblioteket och föll genast för en underbar liten bok som stod bland nyheterna på barnavdelningen. "En liten världshistoria" av E.H. Gombrich. Hur underbar är inte denna lilla juvel till historiebok!! I fyrtio kapitel berättas det om mänsklighetens historia på ett lätt och underhållande sätt. Tänk om skolbarnen fick läsa denna fina bok, nog skulle de bli mycket mer intresserade av att vilja lära sig mer. En perfekt introduktionsbok för barn och en jättebra repetionsbok för oss vuxna (som kanske inte lyssnade så noga på lektionerna eller som glömt det de hörde...).

tisdag 20 januari 2009

Tänk, vad förvånad man kan bli... Satt och tittade på Barack Obamas tal och vilka satt lika bänkade framför tv:n som jag? Jo, min son (13) och dotter (11). Inte förstod de allt, men likväl satt de där och tittade häpna på. Obama är cool, ingen tvekan om saken. Vi önskar dig lycka till. Good Luck, Mr President!

måndag 19 januari 2009

Filmsöndag

Igår var jag på bio med dottern och hennes kompis. Vi såg Bröllopsduellen. En riktig tjejfilm. Kul sätt att fördriva en tråkig söndagseftermiddag, men inget särskilt. Som chick-lit. Skön avkoppling.


onsdag 14 januari 2009

Veckans vill-ha!

Såg (not in real life) den här fina sängen (Veranda) från IKEA PS. Den skulle göra sig finfint på vår veranda i Grekland. Tänk bara: massor med fina kuddar och så myggnät som hänger runt om. Vem skulle inte vilja ta en siesta där säg, när vinden fläktar och bina surrar på rätt sida om myggnätet?? Har dom den på IKEA i Thessaloniki i sommar, tänker jag starta en massiv övertalningskampanj. Maken, se upp!

tisdag 13 januari 2009

Måndagskvällen

Gissa hur jag tillbringade min kväll igår?? Med en jättestor tvätthög, strykbräda, strykjärn och och Lipstick Jungle på tv:n. Jag har, sedan lång tid tillbaka, klargjort för familjen hur otroligt tråkigt jag tycker att strykning är och att enda sättet att klara av det är att få titta på tv samtidigt. Strykningen var dötrist, men L.J. var faktiskt riktigt OK. Lite kul är ju att jag läste boken för en månad sedan och jag vet inte varför med jag föreställde mig då att Nico skulle spelas av Brooke Shields...nåja, jag fortsätter nog att följa serien måndagarna framöver.
(bilden är från NBC)

måndag 12 januari 2009

Bio och shopping

Igår var familjen på bio och såg Yes Man. Filmen var rätt kul och inte så där crazy som det lätt blir när Jim Carrey är huvudrollsinnehavare. (Förresten såg vi Jim C. i Grinchen tre eller fyra gånger under julhelgen - en av barnens favoritjulfilmer.)

Före filmen blev det lite rea-shopping, eftersom vi var i Kista Galleria (trevligt med gallerior som stänger 21 på söndagar också, och där man kan äta middag, gå på bio och shoppa på samma ställe). Köpte en svart sidenklänning för halva priset på MQ (älskar siden), en vit storskjorta från Cottonfield på Sisters (förutom till jeans, kan den fungera som strandklänning eller tunika i sommar) och så jeans till halva priset från Marlene Birger. Rätt nöjd är jag.

fredag 9 januari 2009

Lästa böcker

Jo, under "jullovet" hade jag lite småtrist en dag och fick för mig att försöka skriva ner vilka böcker jag läst under året. En ganska sorglig lista måste jag säga. Den var inte särskilt lång (tyvärr hinner jag inte läsa så många böcker som jag skulle vilja) och av allt att döma var det mesta skräp (av typen chick-lit, men det är ju bra avkoppling). Några få böcker utmärkte sig dock under året. Bland annat har jag fått en ny deckarfavorit: Barbara Nadel. Barbara har skrivit en serie kriminalböcker i vilka kommisarie Cetin Ikmen (som är en smått osympatiskt, försupen gubbe) löser mordmysterier i Istanbul. Måste köpa fler ur denna serie. Några andra höjdpunkter under året var "Vindens Skugga", "Boktjuven", "Försoning" och "Tidsresenärens hustru". 2009 års lista hoppas jag blir betydligt längre och variationsrik.

Och här är listan:

Läppstiftsdjungel – Candace Bushnell
Boktjuven - Markus Zusak
En shopaholic säger ja – Sophie Kinsella
I dina kläder – Jane Green
Luftslottet som sprängdes – Stieg Larsson
Rostat bröd och andra tankar om livet – Teri Hatcher
Andra kvinnor – Kirsty Crawford
Bittert arv – Kiran Desai
Den trettonde historien – Diane Setterfield
Hallonbäcken – Lina Forss
Inte han! – Sheila O’Flanagan
Flickan som lekte med elden – Stieg Larsson
Belsassars dotter – Barbara Nadel
Vindens skugga – Carlos Ruiz Zafón
I Djursholm och Tensta kindpussar vi varandra – Pontus Herin
Kalifens hus, ett år i Casablanca – Tahir Shah
Försoning – Ian McEwan
Ladies – Mara Lee
Singel på nytt – Plum Sykes
Saffransköket – Yasmine Crowther
Livets aviga och räta – Kate Jacobs
Tidsresenärens hustru – Audrey Niffenegger
Gentlemän och spelare – Joanne Harris
Odyséen – Homeros
Under the Tuscan sun – Frances Mayers
Perfekta hemmafruar – Jennifer Weiner
Ett amatöräktenskap – Anne Tyler
Passagen – Michael Crichton
Jag älskade honom – Anna Gavalda

onsdag 7 januari 2009

Tillbaka!

Ja, det blev som synes inget bloggande från Grekland, men ärligt talat så fanns det ändå inte särskilt mycket att blogga om. Jag menar, vad skulle jag blogga om? Böckerna jag läste (tre stycken), filmerna jag såg (7-8 stycken), maten jag åt, utflykterna som gjordes eller kanske om listan som gjordes över alla lästa böcker under 2008 (återkommer om detta)? Nä, jag tog ledigt istället. Största delen av tiden tillbringades framför brasan, för det var kallt. Och det snöade. Mysigt! Men nu är det skönt att vara tillbaka i lägenheten med fjärrvärme och massor med varmvatten. För bekväm är jag, det måste jag erkänna.
God fortsättning på er!