fredag 28 november 2008

Så många böcker, så lite tid

Hur vanligt är det att läsa flera böcker samtidigt, undrar jag. Jag har alltid varit en sån som gör det. På sängbordet hemma ligger alltid minst tre böcker och väntar, lästa till hälften, eller bara ett par kapitel. Jag ger inte gärna upp en bok, trots att den är tråkig. Man måste ju ge författaren en chans, brukar jag resonera. Och ibland är jag bara sugen på att läsa en ny bok. Igår började jag med ännu en bok, trots att jag har fyra redan påbörjade på hög. "Jonathan Strange och Mr Norrell" började jag läsa för mer än ett år sedan och kommer ingen vart, för några månader sen började jag med Kajsa Ingemarssons "Lyckans hjul" men la ner den av någon anledning och Candace Bushnells "Läppstiftsdjungel" är inte så rolig och fartig som jag hoppats. I förrigår började jag läsa "På resa med Herodotos" och igår började jag med Homeros "Odyséen". Vilken jag fortsätter med ikväll får vi se. Kanske jag skulle böra läsa "Om jag kunde drömma" som kom i brevlådan igår. Hmm....

onsdag 26 november 2008

Julmarknader

Tiden går SÅ fort och julen närmar sig med stormsteg. En titt i kalendern säger mig att det kommer att bli fullt upp hela tiden fram till julafton. Puh. Denna helg ska vi dock försöka hinna med en eller ett par julmarknader, om vädret är ok. Julmarknaden på Gröna Lund är barnens favorit. Den får man bara inte missa enligt mina barn. Själv föredrar jag Gamla Stans julmarknad och Kungsträdgårdens julmarknad, som ligger lagom långt bort hemifrån (ja, alltså på promenadavstånd) och innehåller inga karuseller, flygande kvastar eller Vilda möss. Får se vad vi hinner. Nästa vecka är det julmarknad i dotterns skola och dessutom julgranspåklädning i bostadsrättsföreningen. Sen är det ett par julluncher, luciamiddag, glöggfika och skolavslutning och sen är det nästan julafton. Lite julshopping ska också hinnas med. Mycket att göra med andra ord.

måndag 24 november 2008

Vinter, vinter, vinter

Här ute i Stockholm är det definitivt vinter. I morse när jag skulle till träningen var det inte helt lätt att ta sig fram. Inga trottoarer och gångvägar var plogade, snön piskade i ansiktet och det kändes hopplöst att ta sig fram i snödrivorna. Men fram kom jag till sist. Blöt och kall. Nåja, nu är jag inomhus och vill helst inte gå ut något mer idag.

Förresten, så har jag lyckats få tag på boken "Vinterns och julens glädje". Den är ju slut på förlaget och var det redan förra julen, men nu har jag lagt vantarna på ett exemplar. Härligt, ser fram emot att den dimper ner i brevlådan.

fredag 21 november 2008

Vampyrer

Okej, man kan ju inte låtsas vara oberörd när det skrivs och pratas så mycket om en viss sak. Till sist kanske man ger upp? Sist det hände var det Da Vinci-koden. Boken alltså, inte filmen. Alla pratade om den, det skrevs om den överallt. Jag vägrade i det längsta, men till slut gav jag efter och köpte boken i pocket. Var den så otroligt bra? Nej. Jag förstod inte hypen alls. Visst var den läsbar, men bättre och mer spännande böcker hade jag läst. Nu är det Bella och Edward det gäller. Ja, just det - Twilight-sagan. Men jag tror att jag ger mig tidigare denna gång. Gillar vampyrböcker helt enkelt, min absoluta favorit är inte Bram Stokers "Dracula", inte heller "En vampyrs bekännelser" och uppföljarna till denna. Nej, det är "Historikern" av Elizabeth Kostova. Jag läste den när jag var i Alperna för några år sedan. Hela familjen var ute och åkte skidor, men jag var kvar i vår hyrda stuga. Alldeles själv, med boken. Shit, vad rädd jag var. Ute var det beckmörkt, höga alptoppar som tornade upp sig över lilla alpbyn, knarrande trägolv och vinden som visslade runt husknuten. Bästa läsupplevelsen alla kategorier - det var inte bara bokens förtjänst utan bok+miljö. Men nu har jag alltså klickat hem den första boken - "Om jag kunde drömma". Tänkte inte se filmen, men ger boken en chans. Och vem vet, kanske jag gillar den och läser de övriga i serien också. Only time will tell...

onsdag 19 november 2008

Speedshopping

Idag blev det snabbshopping. En väska på Rizzo (30% rabatt för klubbmedlemmar).
En cardigan från Boomerang och ett halsband från Diddi. Alltid kul med nya saker.

måndag 17 november 2008

Golv, golv och åter golv

Kan man tillbringa tre timmar på Bauhaus? Svar: ja. Det gjorde maken och jag i lördags. Herregud, hur intressant kunde det vara, kan man undra? Jo, faktiskt, väldigt. Vi var där för att inhandla lite delar till vårt nya linneskåp, som vi inte börjat bygga än, och så tittade vi på innerdörrar och golv. Golv, ja. DET kan man lägga mycket tid på. Vi behöver (snarare vill ha) ett nytt golv i vår hall (och längre fram i tiden i vårt kök). Men det finns så många olika sorters golv som vi gillar och vi har svårt att bestämma oss. Dels gillar vi stora, gråa och svarta klinkers, av typ kalksten, som de här till exempel från Stiltje.


Dels gillar vi terrakottaklinkers. Och då är den här min favorit. Antika terrakottaklinkers från Qvesarum. Hur fint som helst.

Men så finns då dessa vackra golv. Som konstverk. Franska cementgolv. Från Stiltje.

Så många golv.....

fredag 14 november 2008

Guld vs Silver

Strax är det helg och kanske, kanske vi ska bygga vårt "skåp" i helgen - om maken orkar. I övrigt har vi inga planer. Lite julpyssel kanske eller en storstädning (helst inte). Eller lite smygpyntande. Har inte bestämt mig om jag ska "go classic" (á la Newport) eller "go modern" (á la dansk shabby chic) i år med julpyntet. Det är ju så mysigt och fint med det klassiska röda, gröna, och guldet, men silver, grått och vitt är ju så vackert också. Svårt val. Skulle tro att det lutar åt det klassiska, det är nog det som passar bäst hemma hos oss trots allt.

P.S. om ni är i Stockholm, gå upp på 4:e våningen på NK och kolla in deras julavdelning, så mycket fint.

torsdag 13 november 2008

Dagens inköp

Åt lunch med min käre lillebror idag. Vegetarisk buffé på Örtagården (Östermalmstorg) blev det. Mums va´ gott. Och glass till efterrätt ingick. Kalas. Sen promenerade jag bort till NK (via Marimekko och Laura Ashley) och spanade in lite julpynt och sånt. Gick därifrån med 10 stycken minigranar i fattigmanssilver. Så söta. Och så blev det lite garn och stickor också. Ska sticka på riktigt, tänkte jag. Därefter bar det av till Hemtex och där inhandlades nya handdukar eftersom våra verkar försvinna på ungarnas gympa.
Ganska trevlig långlunch med andra ord.

onsdag 12 november 2008

November rusar fram och det är mindre än tre veckor till 1:a december. Tills dess finns det en viktig sak som måste ordnas: 24 små julpaket, en för varje dag fram till julafton till mina barn. Det kan bli allt från polkagriskäppar och jultomtar i choklad till Kalle Anka-pocket och julfilmer. Barnen är mycket nöjda med detta. Jag har nu börjat köpa lite saker för årets paket, men det blir svårare och svårare att hitta saker till sonen (13 år). Böcker, tidningar och likande funkar, liksom godis och sånt. Men sen är det stopp. Dottern är det inga problem med, till henne kan man köpa pysselgrejer, småsmycken från HM, hårsaker och liknande, men till tonåringen ... usch så svårt. Måste tänka mer på det.

tisdag 11 november 2008

Julblommor och katter

I helgen var vi och handlade en hel del blommor på Plantagen. Julblommor, närmare bestämt. Kanske lite för tidigt, men jag kunde inte hålla mig längre. Azaleor, hyacinter, cyklamen och ett par julstjärnor. Jag älskar dessa blommor som ger julstämning direkt. Tyvärr finns det ett stort aber i detta. Alla dessa blommor är giftiga. För katter. Och jag vet inte hur vår katt reagerar. Hittills har hon inte gått och ätit på våra växter, bara grävt i jorden. Hur stor är risken att hon får för sig att äta blommorna? Ja, jag vet då inte. Hur gör andra kattägare? Har de inte några julblommor alls? Det har jag svårt att tro. Vad säger ni?

söndag 9 november 2008

Söndag

HELA dagen idag har gått åt två saker: flera timmar på Bauhaus, Plantagen och Rusta och sortering/rensning av böcker. Bakgrund: i vår hall har vi en nisch där vi har en Billy-hylla fylld med böcker. Denna nisch ska, vid tillfälle (kanske nästa helg??) bli till ett linneskåp. Hur då? Jo, käre maken ska sätta upp väggfasta hyllor i nischen och sen sätta upp dörrar och vips ett linneskåp. Nu låter det mycket enklare än vad det är, för nischen är knappast av standardmått, så dörrar, hyllplan, konsoler - ja allt ska han göra själv. Därav besöket på Bauhaus. På Plantagen inhandlades diverse julblommor och på Rusta...ja, lite av varje. Sen har jag då försökt rensa i Billy-hyllan och försökt hitta plats för alla böcker som finns där. DET jobbet är inte klart än. Det ryms många fler böcker i en Billy än vad man tror. Hur det hela kommer att sluta får jag nog återkomma till längre fram. Det jag dock kan säga redan nu är att jag trots att jag gjort mig av med ett tiotal kokböcker har 92 stycken kvar. Kokböcker alltså. Kanske lite för många...men jag kan inte göra mig av med fler.

fredag 7 november 2008

Purple Rain

När jag var i Dublin nyligen hade jag chansen och gå runt i affärer som vi inte har här i Stockholm. Bland annat River Island och Monsoon. Jag köpte inte något där även om jag var mycket nära att komma hem med en underbar klänning från Monsoon och en kappa från River Island (drabbades av svår beslutsångest) . Nåja, lite för sent att gnälla, men nu så var jag inne på deras hemsidor häromdagen och jag säger bara att hade dessa vackra lila saker funnits i affären när jag var där hade jag definitivt slagit till. Lila är SÅ underbart!
Kläderna och väskan är från River Island.

torsdag 6 november 2008

Läste att Michael Crichton har dött av cancer. Han är mannen bakom böckerna och filmerna Jurassic Park, Skamgrepp (Disclosure), Twister, Blodröd sol (Rising sun), tv-serien Cityakuten (ER) och andra. Min son är ett stort fan (Jurassic Park-fan alltså). Jag gillar hans böcker, har några stycken i bokhyllan. Nyligen köpte jag "Passagen" och den ligger nu och väntar hemma i pockethögen.

onsdag 5 november 2008

Dagen började med en snabbkoll på CNN, måste ju få veta vem som vann valet - och Yes! Rätt låt, förlåt, jag menar kandidat, vann!

I fortsatt amerikansk anda vill jag pusha för den underbara bloggen Bakerella. Bakerella är en amerikanska som verkligen gillar att baka. Hennes små underbara alster är helt fantastiska! Skulle gärna bo granne med henne och få provsmaka...kolla förresten in hennes samling av sand från hela världen. Varför kom inte jag på att göra så när jag började resa runt i världen? Jag skulle också haft en och annan hylla full nu...

måndag 3 november 2008

Årets första julklappar inköpta

Om någon trodde att jag inte har återställt mig än efter Dublin-resan, så är det fel. Allt är som vanligt och med det menas heltidsjobb, träning, plugga till prov med sonen (geografi), plugga till tenta (grekiska) och diverse hemmasysslor håller mig sysselsatt dygnets vakna timmar. I övrigt börjar det planeras för jul hemma. Ja, alltså det är nog mest min lilla dotter som planerar, förutom att jag faktiskt igår besökte Bok & Bild i Gamla Stan och inhandlade några julklappar. (Och så handlade vi brända mandlar på Hötorget, som vi sedan snabbt snaskade i oss. Mmm, så gott.) Julen kommer vi för övrigt förmodligen att tillbringa på sydligare breddgrader, men ännu är det ej helt bestämt. Återkommer om det senare. Under tiden, en liten inspirationsbild från Pottery Barn.

lördag 1 november 2008

Borta bra, men hemma bäst

Tillbaka i Stockholm efter fem dagar i Dublin. Det var...händelserikt och mycket nytt. Kul! En sammanfattning:

  1. Det regnade och/eller snöade ALLA dagar

  2. Pga vädret har vi besökt MASSOR med gallerior (who knew att de hade så många??)

  3. Irländare är URUSLA på att skylta på vägarna (tur att vi hade GPS), skyltarna sitter ofta där det redan är försent att byta fil, vi har således missat en hel del avfarter...

  4. Man måste ha badmössa på sig i simhallarna, vilket ledde till en hel del skratt i familjen (ja, vem är snygg i badmössa, säg?)

  5. Barnen fick inte vistas i hotellets pub efter klockan 21, trots att föräldrarna var med

  6. Irländare kör som dårar, men är mycket vänliga i trafiken. Trots att vi gjorde en del tvära filbyten (se punk 3) var det aldrig någon som tutade.

  7. Det är dyrt på Irland.

  8. Maten har varit fantastiskt god, vart vi än har gått för att äta.

  9. Irländare har många barn. Tre till fyra verkar vara det vanliga.

  10. 90% av barnen är rödhåriga. Men inte de vuxna. Hur kommer det sig?

Summa summarum: vi hade det jättetrevligt, trots att det var kallt och regnigt. Något besök på Guinness-bryggeriet blev det inte, men den här affischen fick följa med från Guinnesshopen.